Gönüllü Birimi

"Hayra vesile olan yapan gibidir." (Tirmizî, İlm, 14.)

Gönüllü ne demektir?

Bir işi yapmayı hiçbir yükümlülüğü yokken isteyerek üstlenen: “Yabancı dil bildiği için de Kore’ye gönüllü olarak göndermeye kalkmışlardı.” – Çetin Altan

Çok istekli:  “Bu ilginç resimden yola çıkarak yaratacağı öykünün içine gönüllü olarak balıklama daldı.”- İnci Aral

Seven kimse veya sevgili.

Kaynak. Türk Dil Kurumu

Gönüllülük

Gönüllülük, bireylerin herhangi bir maddi beklenti içerisine girmeden ya da farklı bir çıkar ilişkisi düşünmeden yakın çevresinde ki bireyler dışındakilerin yaşam kalitelerini çok daha iyi bir seviyeye getirmek ya da toplumun yararına çeşitli faaliyetler gerçekleştirmek için bir dernek ya da sivil toplum kuruluşunun bünyesinde düzenlenen etkinlik ve faaliyetlere destek olmak şeklinde tanımlanabilmektedir.

Gönüllülük kavramının en temel ve kritik noktası kişilerin herhangi bir beklenti ve karşılık içerisine girmiyor olmasıdır. Bilgi, deneyim, enerji, paylaşımcılık, iyi insani ilişkiler, sorumluluk üstlenme gibi niteliklere sahip olan herkes gönüllülük esasına dayalı faaliyet ve etkinliklere katılabilmektedir. Bu niteliklerin yanı sıra bir gönüllünün taşıması ve sahip olması gereken en önemli özellikle içten ve samimi bir şekilde gönüllü olmasıdır.

 

Kısaca Gönüllülük

Gönüllülük için ön koşul içten gelmesidir

Gönüllülükte hiçbir zorlama ya da baskı yoktur

Gönüllü hiçbir maddi çıkar ya da karşılık beklemez

Gönüllülük herhangi bir zaman süreci ile kısıtlanamaz

Gönüllülükte tecrübe, bilgi, yaş, yetenek gibi önkoşullar yoktur

Gönüllülük sorumluluk almaktır

Gönüllülük alınan sorumlulukları yerine getirmektir

Gönüllük faaliyeti sonu toplumsal bir fayda ortaya çıkmalıdır

Gönüllüler EVLA’nın çalışmalarına katkı sağlamalıdır

Gönüllülük bir takım çalışmasıdır

Hangi alanda gönüllülere ihtiyacımız var?

Evla İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu ve üyelerimizde bu yolculukta hiçbir ücret talep etmeden gönüllü olarak çalışmaktadırlar.

Derneğimize gönüllü olarak katılarak vaktinizin bir bölümünü bize ayırmak isterseniz, hem faaliyetlerimizi destekleyebilir hem de uzmanlık alanınız doğrultusunda doğrudan faaliyetlerimize katkı sağlayabilirsiniz.

 

İhtiyaç sahiplerine gıda kolisi, ev eşyası vb. dağıtımlar,

Şehit Yakınları ve Gaziler, Yaşlılar, engelliler ve huzur evi ziyaretleri ile motivasyon artırma çalışmaları,

Çevre ve doğaya yararlı çalışmalar,

Doğada yaşam mücadelesi veren hayvanlar,

Çocuklar, gençler, ailelere yönelik eğitim, seminer vb. çalışmalar,

Mülteci ve göçmenlere yönelik çalışmalar,

Sosyal medyada faaliyetlerin duyurulması,

Uluslararası faaliyetler

 

Ve sizin öneride bulunacağınız tüzüğümüze aykırı olmayan toplum yararına olan her türlü faaliyetlerde bize destek olabilirsiniz.

 

Gönüllülük Sizlere Neler Kazandırır?

Kişilerin gönüllü olarak gerçekleştirdiği etkinlik ve faaliyetlerin sağladığı çeşitli kazanımlar olduğunu ifade edebiliriz. Söz konusu kazanımları aşağıdaki gibi açıklayabilmek mümkündür.

 

Manevi Zenginleşme

Gönüllülük esasında göre çalışan pek çok kişi topluma fayda sağladığı için manevi olarak zenginleşir ve bu durumdan büyük bir haz duyar. Bireyler zamanlarını ve ellerinde ki imkânları yararlı bir şeyler için kullandıklarında keyif alarak kendilerini daha mutlu hissedebilmektedir.

 

Özgüven Gelişimi

Öğrencilik yıllarında ve genç yaşlarda gerçekleştirilen gönüllülük esaslı faaliyetler kişilerin meslek hayatlarına da çeşitli kazanımlar sağlar. Bunun yanı sıra özgüven duyguları gelişmemiş olan kişilerin gönüllülük ile özgüvenlerinde de büyük bir gelişim meydana gelir.

 

Ekip Çalışmalarına Katkı

Gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştirilen ekip çalışmalarında iş bölümü ve iş birliği gibi pek çok konuda bireylerin kendilerini geliştirmeleri sağlanır. Bu süreçte bireyler liderlik yeteneklerini dahi geliştirebilirler.

 

Toplumsal Kazanım

Bireylerin gönüllülük esasında dayalı olarak toplumun çıkarlarını ve yararlarını göz önüne alarak faaliyet geliştirdikleri için toplum içinde ki saygınlıkları artar ve takdir görürler.

Sizler de gönüllülük esasına dayalı, toplumsal fayda sağlayacak faaliyetlerde bulunmak istiyorsanız bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Gelin hep birlikte daha çok mazluma el uzatalım, ülkemizin gelişimine hep birlikte destek olalım.

Web sitemizde yer alan gönüllülük şartlarımızı okuduktan sonra gönüllü formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Başvurunuz yönetim kurulu tarafından değerlendirildikten sonra şahsınıza bilgi verilecektir.

 

Evla gönüllüsü olabilmek için şu şartları taşıyor olmalısın:

18 yaşını doldurmuş olmak,

 

Evla İnsani Yardım Derneğinin misyon-vizyon, amaç ve ilkelerini benimsemiş olmak,

Evla İnsani Yardım Derneğinin çalışmalarına destek olacağını taahhüt etmek,

Yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymemiş olmak.

 

Bir programda veya sosyal sorumluluk projesinde gönüllü, bir kampanyanın ekip üyesi, yerel bir örgütlenmenin gönüllüsü, gönüllü bir eğitmen veya çalışmalarımızın birinde uzman olabilir, özetle daha güzel bir dünya için bu hareketin önemli bir parçası olabilirsin.

 

 

Ali Karakoca

Yönetim Kurulu Üyesi

Evla Gönüllü Koordinatörü

 

0
Evla Gönüllüsü